Naša sodelavka dr. Emilija Stojmenova Duh je ena od 50 žensk na vodilnih položajih na področju IKT, ki je bila izbrana za udeležbo v večregionalnem projektu #HiddenNoMore (Nič več skrite): opolnomočenje žensk na področjih STEAM. Ustanovitelj projekta je Zunanje ministrstvo ZDA.

Namen projekta je raziskati prispevek žensk k znanosti, tehnologiji, tehniki, umetnosti in matematiki (science, technology, engineering, the arts, and mathematics – STEAM) prek raziskav in razvoja, izobraževanja in poučevanja, vodenja in oblikovanja javne politike. Projekt podpira strateški cilj ministrstva, da na osnovi prispevka žensk poveča gospodarsko rast. Navdihnil ga je filmski hit Skriti faktorji, ki pripoveduje zgodbo o pogumnih temnopoltih Američankah, ki so v šestdesetih letih 20. stoletja kot uslužbenke agencije NASA s svojim prispevkom na področju matematike omogočile izstrelitev prvega ameriškega astronavta v vesolje. Cilj projekta je opolnomočiti globalne vodje na področjih STEAM, ki so morda v svojih domačih skupnostih “skriti talenti”. Udeleženke bodo preučevale najboljše prakse za učinkovito zaposlovanje, izobraževanje in razvoj žensk in drugih manjšinsko zastopanih skupin v STEAM in izvedele, kako institucionalizirati priložnosti za ženske v svojih državah.

Začetek projekta bo v Washingtonu, DC, sedežu ameriške zvezne vlade. Udeleženke se bodo srečale z znanstvenicami, ki delajo na nacionalni ravni, tako s predstavnicami neprofitnih organizacij, raziskovalnih ustanov in vladnih služb. Skupina se bo v Washingtonu DC razdelila in obiskala šest ameriških mest: Charleston v Južni Karolini, Greensboro v Severni Karolini, Huntsville v Alabami, Little Rock v Arkansasu ter Orlando in Pensacolo na Floridi. Ta predstavljajo raznolikost ameriške kulture, pokrajine in sodelovanja z lokalno skupnostjo. Program v vseh mestih bo osredotočen na izobraževanje in vključenost mladih na področjih STEAM, manjše skupine pa bodo omogočile poglobljene pogovore s sogovorniki.

Nato se bosta oblikovali dve večji skupini, ki bosta odšli v Boston v Massachusettsu in Chicago v Illinoisu. Obe skupini bosta obiskali ugleden raziskovalni laboratorij ali ustanovo in prisostvovali posvetu, ki bo posvečen ženskam na vodilnih položajih v znanosti, tehnologiji, tehniki, umetnosti in matematiki. V okviru programa bo izpostavljeno tudi izobraževanje in praktično delo v znanstvenih ustanovah in lokalnih znanstvenih muzejih. Vsaka od skupin se bo udeležila dogodka v lokalni skupnosti, kjer bodo udeleženke lahko spregovorile o svojem delu in se srečale z meščani.

Zaključek projekta bo v Los Angelesu v Kaliforniji. V pogovoru znotraj skupine si bodo udeleženke lahko izmenjale izkušnje iz posameznih mest. Del programa bo predstavitev univerzitetnih centrov za robotiko in preučevanje pomembnosti prikaza moških in ženskih vlog v filmu in medijih. Udeleženke bodo lahko obiskale tudi Kalifornijsko znanstveno središče, kjer je razstavljeno vesoljsko plovilo Endeavor, in delavnice o vesolju. Celodnevni obisk studiev 21st Century Fox pa bo osredotočen na znanstvene poklice v zasebnem sektorju.

Komentirajte

Kontakti

Univerza v Ljubljani
Fakulteta za elektrotehniko
Tržaška cesta 25, Ljubljana