Kaj je

Mreža FabLab Slovenija

Mreža FabLab predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, zagonskim podjetjem (startupom) in obstoječim podjetjem. Nacionalna referenčna mreža FabLab Slovenija je tehnološko podprto okolje za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbuda za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo.

 
V okviru projekta Interreg Europe ERUDITE je v letu 2017 Slovenija dobila nacionalno referenčno mrežo FabLab ustvarjalnih laboratorijev. Pobudnica in koordinatorica mreže v Sloveniji je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Direktoratom za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo. Cilj mreže je prepoznati in uporabiti tehnološko inovacijski potencial posameznih lokalnih skupnosti v Sloveniji.

Osnovna ideja je spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, nastanek laboratorijev pa bo spodbujen v vseh regijah Slovenije.

Ustvarjamo

Globalne priložnosti

Ustvarjalne laboratorije najpogosteje označujemo s kratico FabLab. Za njo se skriva Fabrication Laboratory, odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer posamezniki lahko uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo. Zamisel se je rodila v Centru za bite in atome v Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Program so oblikovali, da bi ugotovili, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v slabše preskrbljenih območjih. V večini FabLabov so 3D­tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC­stroji.

Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti, ki sodelujejo, inovirajo in ustvarjajo že v več kot 1000 FabLabih v 78 državah. Svetovna banka je FabLabe prepoznala kot učinkovit način za razvoj lokalne industrije, spodbujanje podjetništva, pridobivanje praktičnih učnih izkušenj in povečanje interesa za izobraževanje v smeri STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Tako FabLabi prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.

Ponudimo

Lokalno znanje

Interes za sodelovanje v mreži izkazuje več različnih organizacij, tako podjetij in šol kot tudi razvojnih agencij ter javnih in zasebnih zavodov iz vse Slovenije, na primer iz Ribnice, Ptuja, Kranja, Dravograda, Murske Sobote, Maribora, Žalca, Nove Gorice, Kopra, Pirana, Trbovelj, Sevnice in Novega mesta.

Popisana bo vsa tehnološka oprema, ki je premalo v uporabi v podjetjih, laboratorijih in izobraževalnih ustanovah, ter tudi obstoječe znanje in kompetence. Oprema, znanje in kompetence v posameznih laboratorijih so usmerjeni v področje pametne specializacije glede na potrebe podjetij v regiji, na tak način pa bodo dostopni tudi širšemu krogu ljudi.

Bi sodelovali? Začnimo pogovor!

Kontaktni obrazec

Kontakt

Univerza v Ljubljani
Fakulteta za elektrotehniko
Tržaška cesta 25, Ljubljana