Kaj je

FabLab mreža Slovenija

FabLab predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, startupom in podjetjem. Nacionalna referenčna FabLab mreža Slovenija je tehnološko podprto okolje za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbudo za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo.

Slovenija je dobila nacionalno referenčno mrežo FabLab ustvarjalnih laboratorijev. Pobudnica in koordinatorica mreže v Sloveniji je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z direktoratom za informacijsko družbo Ministrstva za javno upravo. Cilj mreže je prepoznati in uporabiti tehnološko inovacijski potencial posameznih lokalnih skupnosti v Sloveniji.

Osnovna ideja je spodbuditi še večje število inovacij in tako prispevati k razvoju lokalnega gospodarstva. Nekateri člani mreže ustvarjalnih laboratorijev že delujejo v okviru različnih oblik podjetniškega podpornega okolja, njihov nastanek pa bo spodbujen tudi v vseh drugih regijah Slovenije.

Ustvarjamo

Globalne priložnosti

Ustvarjalne laboratorije najbolj pogosto označimo s kratico FabLab. Za njo se skriva Fabrication Laboratory, odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer posamezniki lahko uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo. Zamisel se je rodila v centru za bite in atome v Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Program so oblikovali, da bi ugotovili, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v slabše preskrbljenih območjih. V večini FabLabov so 3D­tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC­stroji.

Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti, ki sodeluje, inovira in ustvarja že v več kot 1000 FabLabih v 78 državah. Svetovna banka jih je prepoznala kot učinkovit način za razvoj lokalne industrije, spodbujanje podjetništva, pridobivanje praktičnih učnih izkušenj in povečanje interesa za izobraževanje v smeri STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Tako FabLabi prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.

Ponudimo

Lokalno znanje

Interes za sodelovanje v mreži je izkazalo več različnih organizacij, tako podjetij in šol kot tudi razvojnih agencij ter javnih in zasebnih zavodov iz vse Slovenije, na primer iz Ribnice, Ptuja, Kranja, Dravograda, Murske Sobote, Maribora, Žalca, Nove Gorice, Kopra, Pirana, Trbovelj, Sevnice in Novega mesta. Popisana bo vsa tehnološka oprema, ki je premalo v uporabi tako v podjetjih, laboratorijih, izobraževalnih ustanovah, ter obstoječe znanje in kompetence. Oprema, znanje in kompetence v posameznih laboratorijih so usmerjene v področje pametne specializacije glede na potrebe podjetij v regiji.

Bi sodelovali? Začnimo pogovor!

Kontaktni obrazec

Kontakt

Univerza v Ljubljani
Fakulteta za elektrotehniko
Tržaška cesta 25, Ljubljana